Definitie van Glasvezel of Fiber

Bij een noodzaak aan volledige databeveiliging en storingsvrije communicatie is dit de enige oplossing maar het is duurder. Je krijgt er wel een zéér grote bandbreedte voor in de plaats. Niet alle glasvezel komt overeen met elkaar. OM2, OM3 en OM4 glasvezel is 50 micron dik terwijl de oudere OM1 glasvezel kabels 62.5 micron dik zijn. De snelheid van andere bekabeling is bijna hetzelfde maar de weerstand van het licht over de kabel is praktisch nul. Dit betekent dat de afstand die de signalen kunnen afleggen zonder bijkomende repeaters tot kilometers kunnen gaan.

Glasvezel heeft ook de eigenschap dat het geen elektrische signalen absorbeert en ook geen signalen uitzendt. Coax en UTP-kabels doen dit wel. Men kan dus gegevens aftappen zonder de kabels te moeten doorsnijden. Bij fiber-optics is dit onmogelijk.

Een kleine vergelijking: Met twee optische vezels kunnen tegelijktertijd zo'n 32.256 telefoongesprekken gehouden worden. Om dit te realiseren met koperkabels zijn 1400 paar draadjes nodig

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?