Een glasvezelkabel is niet zomaar een kabel. Er bestaan een aantal verschillende varianten. De keuze van de juiste glasvezelkabel hangt af van het gebruiksscenario. Hierbij zijn de dikte, lengte en kwaliteit zeer belangrijk. Maar welke soorten bestaan er nu eigenlijk allemaal?
Single of Multi?
Het grote voordeel van glasvezel ten op zichte van koper is de afstand die de kabel kan overbruggen. Met koper kan je een signaal ongeveer 100m ver sturen. Met glasvezel loopt dit op tot 40.000km, een gigantisch verschil!What's inside?
Nu we het onderscheid tussen single- en multimode kennen, gaan we wat dieper in op de inhoud van de kabel. De binnenkant van zo'n kabel bestaat uit 2 delen: de kern en de cladding. De cladding is een soort donker glas dat het licht in de kern houdt. De data wordt via een lichtsignaal naar de andere kant verstuurd. Daarom is het belangrijk om de lichtsterkte op deze manier te behouden.
Multimode vezels zijn relatief duur in productie omdat er meer lagen aan te pas komen. Deze laagjes zorgen ervoor dat het licht niet verspreid wordt binnen de kabel, om dispersie te voorkomen. Een multimode vezel bestaat uit meer dan 1000 laagjes kwarts met een verschillende brekingsindex.
Omdat de diameter van de kern bij een singlemode kabel kleiner is, heb je minder last van dispersie. Je denkt beter goed na over welke kabel het meest geschikt is voor jouw toepassing. Welke afstand wil je overbruggen? Welke snelheid heb je nodig voor jouw verbinding.
Simplex of Duplex?
Om data te versturen en te ontvangen heb je in principe 2 vezels nodig. Indien je werkt met een singlemodekabel zijn er bepaalde oplossingen om meerdere frequenties door één vezel te sturen. Je gebruikt dus eigenlijk één vezel om date te communiceren, dit wordt ook wel multiplex genoemd.
De juiste keuze maken hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn! Heb jij problemen met jouw internetaansluiting? Contacteer ons, wij helpen je graag verder!