Uitstel van 5G: mist België weer een digitale revolutie?

5G, uitstel, België, gemiste kans, connectivity solutions

Waarom geen 5G in 2019?

Een tijdje geleden kregen we te horen dat 5G pas in 2020 naar België komt. Het dossier zit momenteel muurvast in het overlegcomité. Hierin zitten vertegenwoordigers van alle regeringen. Het probleem is dat de verschillende deelstaten (nog) geen akkoord hebben kunnen vormen over de nieuwe telecomwetgeving die 5G met zich meebrengt. Maar wij kijken liever vooruit, dit is wat je kan verwachten van 5G in 2020.

Snelheid

Het 5G-netwerk zal in de toekomst een hogere capaciteit en bandbreedte hebben dan het huidige netwerk. Zo zal je een snelheid van minstens 1 gigabit per seconde kunnen halen. Dat is ongeveer 100 keer sneller dan 4G. Daarnaast zal er ook minder "latency" optreden, ongeveer tussen 1 en 4ms. Latency kunnen we het best omschrijven als vertraging. Dit is het interval tussen de aanvraag en de response van de bron, in dit geval het netwerk.

Dat wil zeggen dat 5G een betrouwbare verbinding zal worden. Het nieuwe netwerk zal gebruik maken van een hogere frequentie. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller de verbinding, maar het bereik zal ook dalen. Daarom hebben we in de toekomst meer kleine zenders (small cells) en toegangspunten nodig. Deze acces points kunnen moeiteloos geïntegreerd worden in lantaarnpalen en bushokjes.

Toepassingen

5G zal zonder twijfel een nieuwe digitale revolutie met zich meebrengen. Dankzij deze vooruitgang zullen we bijna altijd verbonden zijn met het internet. Een stabiele internetverbinding is bijvoorbeeld essentieel voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Deze kunnen dan communiceren met verkeerslichten en andere auto's op de weg. Zo zijn we weer een stapje dichter bij een Smart-city! 

Onze smartphones zullen niet de enige apparaten zijn met een constante internetverbinding. Dankzij 5G zal zowat elk apparaat verbinding kunnen maken. "The internet of things" komt stilaan in de buurt. Verschillende grote bedrijven zoals Google en Amazon zijn ondertussen bezig met de ontwikkeling van een automatisch delivery system met behulp van drones.

Hebben we dan nog wifi nodig?

Of 5G de traditionele wifi- en internetverbindingen in onze huizen zal vervangen is nog maar de vraag. We weten nog niet zeker of het netwerk de overschakeling aan zal kunnen. Het 5G netwerk zal zonder twijfel een hoge capaciteit hebben, maar een volledige overschakeling is voorlopig nog teveel van het goede. Helaas zullen we hier in België nog een jaartje moeten wachten.

België heeft ook last van latency

Het ziet ernaar uit dat België opnieuw zal achterlopen tijdens de nieuwe technologische revolutie. Een aantal jaren geleden bij de opkomst van e-commerce en webshops heeft België de boot een beetje gemist. We hebben het online shopping gebeuren te lang verwaarloosd met als gevolg dat er nu geen grote Belgische spelers op de markt zijn. Een gemiste kans voor de Belgische economie, laten we hopen dat de geschiedenis zich niet opnieuw herhaalt met de komst van 5G.

Wil je weten hoe jij kan zorgen voor minder latency? Ontdek het hier!

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wij antwoorden graag op al jouw vragen, groot of klein. Heb je graag meer uitleg? Neem dan contact met ons op.

Contacteer ons