7 tips om jouw bedrijfsnetwerk te beveiligen


Een onveilig wifi-netwerk kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan jouw bedrijfsnetwerk gehackt worden, kunnen anderen in jouw documenten snuffelen en kunnen de gegevens van klanten de wereld ingestuurd worden. Dat wil niemand natuurlijk meemaken. Met deze 7 tips kan je jouw bedrijfsnetwerk beveiligen.

Zelfs de grote jongens krijgen vroeg of laat te maken met datalekken, denk maar aan het datalek bij Google, waarna Google Plus van het toneel verdween. Daarbij komt dat we onze bestanden alsmaar vaker in de cloud opslaan, waardoor een veilige verbinding nog belangrijker wordt.

1. Beveilig je draadloos netwerk 


Deze tip klinkt logisch, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Kies een sterk wachtwoord voor je draadloze verbinding en installeer een firewall.

Kies een wachtwoord dat niet voor de hand liggend is, zoals een geboortedatum of de naam van een huisdier. Creëer een wachtwoord met cijfers, letters, hoofdletters en speciale tekens, dat enkel intern wordt doorgegeven.

Het installeren van een firewall is geen moeilijke opgave, maar wel belangrijk. Een firewall staat of valt bij de configuratie én het onderhoud ervan. Laat dit dus doen door een deskundige of kies eventueel voor een op afstand beheerde managed firewall. Daarnaast is het aan te raden om ook een personal firewall te installeren, in elk geval op apparatuur die regelmatig verbinding maakt met externe netwerken.

2. Houd je software up-to-date 


Verouderde software is over het algemeen gemakkelijker te hacken dan de vernieuwde versies. Upgrade daarom verouderde versies en update steeds je software. Beveiligingsupdates stel je best niet uit tot het te laat is. Plan deze updates indien nodig in, zodat je maandelijks een security check kunt doen en eventuele lekken kunt voorkomen.

Upgrade verouderde software 


Veel bedrijven gebruiken verouderde software. Begrijpelijk, want upgraden is duur. Vanuit het oogpunt van beveiliging echter onverstandig. Elke update bevat een extra 'beveiligingslaag', zo is elke nieuwe versie van een Mac of Windows besturingsprogramma een upgrade van het oude, met extra beveiligingen. Dit gaat van het besturingsprogramma tot mails en beveiliging van je offline bestanden.

Update de software op je computer 


Ook al draai je op de meest recente software, het blijft noodzakelijk om regelmatig te updaten. Er kunnen altijd beveiligingslekken opduiken. Houd een vast schema aan of update zodra een programma aangeeft dat er een patch beschikbaar is. Check regelmatig of jouw software effectief is geüpdate om lekken te voorkomen. 

Update de software op de router 


Routers draaien op software (firmware). Ook daarvoor komen regelmatig updates uit waarmee veiligheidslekken worden opgelost. Update dus in ieder geval de firmware als je de router in gebruik neemt, en het liefst ook regelmatig daarna. Schakel altijd de hulp in van iemand die hier verstand van heeft als je niet zelf weet hoe dit moet.

3. Maak frequent backups 


Je bestanden opslaan in de cloud is een goed idee, maar wij raden je toch aan om regelmatig backups te maken. Zorg voor een externe harde schrijf waarop je alle bestanden bijvoorbeeld maandelijks of driemaandelijks update. Zo ben je beschermd, ook wanneer er bijvoorbeeld een computer crashed.

4. Zet onnodige opties uit 


Routers beschikken over allerlei geavanceerde opties die vooral in bedrijven handig kunnen zijn, maar die thuisgebruikers over het algemeen niet gebruiken. Het beste is om rustig door de instellingen heen te kijken om te zien wat je nodig hebt en wat niet. Als je het niet zeker weet, is het aan te raden om de hulp in te schakelen van iemand die er verstand van heeft. Hieronder een aantal vuistregels voor mogelijkheden die je router misschien heeft:

  • SNMP: kun je uitzetten.
  • uPnP: kun je uitzetten, maar dit kan gevolgen hebben voor sommige programma's zoals bittorrent.
  • DMZ: kun je uitzetten.
  • VoIP router / VOIP gateway: kan je uitzetten als je geen gebruik gebruik maakt van internettelefonie. Als je alleen Skype gebruikt, kun je dit ook uitzetten.

5. Beheer alle gebruikersaccounts en bijbehorende software 


Breng in kaart welke apparatuur er precies actief is binnen je netwerk en welke software erop draait. Verwijder software die aanwezig is, maar door de betreffende medewerker niet (langer) wordt gebruikt. Verder kun je met de meeste software op verschillende niveaus rechten aan gebruikers toekennen. Maak niet iedereen standaard administrator, daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat medewerkers zomaar allerlei software op bedrijfsapparatuur kunnen installeren. Verwijder tot slot accounts van mensen die niet meer werkzaam zijn voor je organisatie en pas de rechten aan zodra medewerkers andere functies en taken krijgen.

6. Maak het de dieven moeilijk 


Je kunt twee dingen doen om het eventuele dieven zo moeilijk mogelijk te maken:

7. Zorg voor een veilig datanetwerk, geïnstalleerd door ervaren vakmannen 


Connectivity Solutions is al 23 jaar gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van datanetwerken, glasvezel en routers.

De wereld evolueert snel, wij evolueren mee


Ben jij op zoek naar een specialist die deze tips in de praktijk kan brengen? Dan ben je bij Connectivity Solutions aan het juiste adres. Bekijk ons aanbod en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wij antwoorden graag op al jouw vragen, groot of klein. Heb je graag meer uitleg? Neem dan contact met ons op.

Contacteer ons