3 onmisbare netwerktools voor jouw bedrijf

netwerk, tools, bedrijf, connectivity solutions, beheer, software

Computernetwerken zijn door de jaren heen groter en complexer geworden. Het wordt steeds moeilijker om je netwerk handmatig te beheren. Daarom mogen deze handige netwerktools zeker niet ontbreken in jouw bedrijf.

Netwerkbeheersoftware

Netwerkbeheersoftware verzamelt gewoonlijk informatie over de netwerkapparaten die aangesloten zijn op jouw netwerk. Hiervoor worden verschillende protocollen gebruikt zoals: SNMP, ICMP, CDP, etc. Deze informatie wordt vervolgens vertaald zodat de netwerkbeheerder ermee aan de slag kan. Op deze manier kunnen problemen snel geïdentificeerd en opgelost worden. 

Voorbeelden van dergelijke problemen zijn: netwerkfouten, prestatieknelpunten, compliance problemen, enz. Geavanceerde netwerkbeheersoftware kan deze problemen zelfs automatisch verhelpen. Daarnaast is deze software ook onmisbaar om je huidige netwerk te monitoren of te upgraden.

DNS-servers

Een Domain Name Server of DNS, houdt bij welke websitenaam bij een IP-adres hoort. De meeste mensen gebruiken de standaard DNS-server van hun provider, en daar is niets mis mee. Maar het instellen van een alternatieve DNS-server heeft zo zijn voordelen:
  • Betere beveiliging
  • Geëncodeerd internetverkeer
  • Betere prestaties of snellere laadtijden 
De server van je internetprovider kan soms haperen of uitvallen door een storing of cyberaanval. Het systeem geraakt overbelast en je internetverbinding valt weg. In zulke gevallen kan je gemakkelijk een andere DNS-server instellen of een secundair adres opgeven.

Heatmapping

Heatmapping is een handige manier om je nieuwe draadloze netwerk te leren kennen en te optimaliseren. Met heatmapping software kan je zien waar het signaal van de WiFi access point het sterkst is. Dit kan goed van pas komen bij het inrichten van een nieuw kantoor of werkruimte. Zo kan je de beste plaats kiezen om je bureau op te stellen indien je werkt via een draadloos netwerk.

Met deze software kan je een grondplan van je huis of bedrijf importeren om vervolgens een wandeling te maken door het gebouw. Je kan zelf aangeven op welke plaatsen je het meest zal werken. Daarna krijg je een duidelijk overzicht van de signaalsterkte in verschillende delen van het gebouw.

Benieuwd hoe je jouw netwerk kan optimaliseren? Ontdek hoe jij je organisatie kan digitaliseren!  

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?