De verschillende soorten databekabeling op een rijtje


Er bestaan ongelooflijk veel verschillende soorten (netwerk)kabels. De meeste kabels
hebben een zeer specifieke use-case en worden minder gebruikt. Daarom zetten we graag
de meest gebruikte databekabeling op een rijtje.

CAT5E

Een CAT5E-kabel of "Category 5 Enhanced" werd ontwikkeld om 100 Mbit/s netwerken te ondersteunen, over een maximale afstand van 100 meter per segment. Deze kabel kan echter ook snelheden tot 1000 Mbit/s aan met een bandbreedte van 100 MHz.

CAT6

Een CAT6-kabel of "Category 6" wordt gebruikt om een gigabitnetwerk te ondersteunen, over een afstand van maximaal 100 meter per segment. Deze kabel werd ontwikkeld voor snelheden tot 1000 Mbit/s met een bandbreedte van 250 MHz.

CAT6A

CAT6A staat voor “augmented Category 6”, deze kabel kwam enkele jaren na de CAT6 op de markt. Het verschil met de CAT6 kabel is dat deze Cat6A kabel ondersteuning biedt voor 10 gigabit netwerken met een snelheid tot 10000 Mbit/s. Daarnaast is de 500 MHz bandbreedte ook groter zodat je meer trafiek tegelijk op het netwerk kan sturen.

FTP, STP en SFTP

Naast de gewone UTP-kabels (Unshielded Twisted Pair) bestaan er ook STP-kabels (Schielded Twisted Pair) en FTP-kabels (Foiled Twisted Pair). Een S/FTP-kabel is de afgeschermde variant van een normale U/FTP-kabel.

Deze kabels worden vooral gebruikt in omgevingen waar je veel storing kan verwachten zoals industriële omgevingen. Ze zijn namelijk voorzien van een metalen afscherming waardoor de meeste externe signalen niet meer kunnen binnendringen.

Glasvezel

Over het algemeen maken we een onderscheid tussen twee verschillende soorten glasvezel: singlemode en multimode. Een multimode glasvezelkabel maakt gebruik van LED licht terwijl een singlemode kabel werkt met laserlicht. Daarnaast zal het licht in een singlemode kabel minder gereflecteerd worden omwille van de kleinere diameter (9/125µm). Hierdoor zijn er grotere afstanden en snelheden mogelijk dan met een multimode kabel (50/125µm) waarin het licht meer gereflecteerd zal worden tegen de zijwanden.

Ben jij ook op zoek naar een betrouwbare partner voor jouw datanetwerk? Contacteer ons, wij helpen je graag verder!

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wij antwoorden graag op al jouw vragen, groot of klein. Heb je graag meer uitleg? Neem dan contact met ons op.

Contacteer ons