Wat is WiFi6?Het is tijd voor een verbetering van de draadloze verbindingsstandaard. Wifi 6 is nu officieel beschikbaar. Maar wat is wifi 6 en waarom is het beter dan wifi 5? Wat zijn de voordelen van deze nieuwe standaard? En waarom hebben we dit nodig?

Door de jaren heen zijn draadloze verbindingen steeds sneller en vooral veiliger geworden. Daarom is er een standaard nodig om aan te geven over welk soort wifi jouw router of acces point beschikt. Vroeger werd deze standaard aangegeven met ingewikkelde nummers zoals 802.11n, ook wel wifi 4 genoemd. Wifi 5 is onze huidige standaard voor draadloze verbindingen en wordt door de meeste apparaten nog steeds gebruikt.

Wifi 6: verbeterde versie van Wifi 5

Wifi 6 is een snellere en beter beveiligde variant van wifi 5. Deze nieuwe standaard is ongeveer 30 tot 40% sneller dan zijn voorganger. Dit komt door de betere datacodering, waardoor er meer data over het netwerk gestuurd kan worden binnen dezelfde radiogolven. De maximale doorvoersnelheid zal in theorie de 10 Gbit/s overstijgen.

Het 2,4 Ghz-netwerk krijgt ook een snelheidsboost! Een groot aantal apparaten ondersteunt dit netwerk om verschillende redenen. Het is niet alleen het meest gebruikte netwerk maar ook het meest betrouwbare. 2,4 Ghz-signalen gaan ook gemakkelijker door solide objecten zoals muren en plafonds.  Vele apparaten ondersteunen inmiddels ook het 5 Ghz-netwerk. Dit netwerk is sneller en stabieler dan 2,4 Ghz, maar het gaat minder ver.

Lees ook: 7 tips om jouw bedrijfsnetwerk te beveiligen

Wat is er zo speciaal aan wifi 6?

Het zijn niet enkel de nieuwe chips die ervoor zorgen dat het netwerk meer data kan verwerken. Dankzij wifi 6 kan een draadloos kanaal omgezet worden in verschillende subkanalen. Elk subkanaal communiceert met een ander apparaat. Door een upgrade van "mimo": multiple in/multiple out, kunnen de verschillende apparaten op het netwerk gelijktijdig reageren. Dit was nog niet mogelijk met wifi 5. Er wordt dus constant meer data heen en weer gestuurd.

Door de hogere capaciteit en de onmiddellijke communicatie via de subkanalen, zal je dus minder lang moeten wachten om dingen op het internet te laden. Er zijn ondertussen al verschillende apparaten op de markt met wifi 6 ondersteuning, zoals de nieuwe Samsung Galaxy Note 10+ en de iPhone 11 Pro. Kortom, een nieuwe draadloze revolutie staat voor de deur!

Ben jij ook op zoek naar een snelle draadloze verbinding? Contacteer ons, wij helpen je graag verder! 

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Wij antwoorden graag op al jouw vragen, groot of klein. Heb je graag meer uitleg? Neem dan contact met ons op.

Contacteer ons