Heeft de komst van 5G een impact op onze gezondheid?


De komst van het nieuwe 5G-netwerk zou volgens experts een invloed hebben op onze gezondheid. Waarom? Omdat het netwerk ook meer straling met zich zou meebrengen. Maar maken we ons terecht zorgen of is het een storm in een glas water?

Toestellen met 5G produceren dezelfde soort straling als toestellen met de oudere 2G, 3G en 4G. Het gaat om zogenoemde niet-ioniserende straling. Aangezien ze dezelfde soort straling produceren, zal het 5G-netwerk ook geen invloed hebben op onze gezondheid.

We ondervinden al meer dan twintig jaar straling van mobiele communicatie. Tijdens die periode is het aantal hersentumoren niet gestegen 

Speculaties over de gezondheidsrisico's 


Tot nu toe werden er nog geen lichamelijke klachten vastgesteld ten gevolge van deze straling, maar er wordt gezegd dat de straling kankerverwekkend zou zijn. Even een kanttekening: ook de stoffen in aloë vera planten, kappersproducten en poetsproducten werden bestempeld als 'kankerverwekkend'. We kunnen dus stellen dat we deze aannames met een korrel zout kunnen nemen, totdat wetenschappelijke onderzoeken anders bewijzen. 

De laatste weken deden er heel wat complottheorieën de ronde: de 9 doden in China zouden een gevolg zijn van de 5G-verbinding en ook de honderden dode Nederlandse spreeuwen zouden gestorven zijn ten gevolge van een 'geheim proefproject met 5G-verbindingen'. Maar ook hier konden ze niet bewijzen dat de sterfgevallen een rechtstreeks gevolg waren van de 5G-verbinding. Wat dan wel de oorzaak is laten we in het midden.

Conclusie: de komst van 5G is - voorlopig - niks om ons zorgen over te maken. Er is enkel straling bij actief gebruik en de berichten over de gezondheidsrisico's gaan momenteel niet verder dan complottheorieën en speculaties.


Bekijk de vele voordelen van 5G

Ook interessant voor u

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?